Middeleeuwse reisverslagen naar het Heilig Land (6/6): Rabbi Moses ben Israel Naphtaly Hirsch Porges

Vlaamse Vrienden van Israël

Tijdens de Middeleeuwen waren Joden over de hele wereld verspreid, en velen van hen ondernamen de moeilijke en soms gevaarlijke reis om de overblijfselen van Jeruzalem te zien. Ze lieten brieven en dagboeken achter die de toestand van Jeruzalem in die jaren beschrijven.

Rabbi Moses ben Israel Naphtaly Hirsch Porges, geboren ca. 1600 in Praag, waar hij leider van de plaatselijke joodse gemeenschap werd en rabbijn van de Pinkas Synagoge (Pinkasova synagoga) in Praag. Gebouwd in ca. 1492 is de Pinkas synagoge de 2de oudste synagoge van de stad.

Hij was een familielid van Jesaja ha-Levi Horowitz die hij in 1621 naar Erez Israel volgde. Hij vestigde zich in Jeruzalem waar hij rabbijn en afgezant werd van de Ashkenazische gemeenschap van Jeruzalem.

Toen, na de bloedbaden in Chmielnicki van 1648-1649, de bijdragen van Polen stopten en de Ashkenazi-gemeenschap in Jeruzalem met schulden werd overspoeld, werd Porges als hun afgezant…

View original post 1.076 woorden meer