Middeleeuwse reisverslagen naar het Heilig Land (2/6): Mozes ben Nachman aka Ramban

Vlaamse Vrienden van Israël

Tijdens de Middeleeuwen waren Joden over de hele wereld verspreid, en velen van hen ondernamen de moeilijke en soms gevaarlijke reis om de overblijfselen van Jeruzalem te zien. Ze lieten brieven en dagboeken achter die de toestand van Jeruzalem in die jaren beschrijven.

Mozes ben Nachman (1194-1270), algemeen bekend als Nachmanides, door het acroniem Ramban en door de hedendaagse bijnaam Bonastruc ça Porta (letterlijk ‘Mazel Tov bij de poort’), was een befaamde middeleeuwse joodse geleerde, sefardische rabbijn, filosoof, arts, kabbalist en bijbelcommentator. Hij groeide op, studeerde en woonde het grootste deel van zijn leven in Girona, Catalonië (Spanje).

Hij wordt ook beschouwd als een belangrijke figuur in het herstel van de Joodse gemeenschap in Jeruzalem volgend op de vernietiging van de stad door de Kruisvaarders in 1099. Op latere leeftijd reisde Nachmanides in 1267 naar het Heilig Land. In Jeruzalem organiseerde hij de Joodse gemeenschap, stichtte een synagoge (

View original post 1.017 woorden meer