25 jaar geleden: de redding door Israël van de Bergjoden van Tsjetsjenië

Vlaamse Vrienden van Israël

Plaatje hierboven: Links de moskee en rechts de Ashkenazi synagoge van Grozny, de hoofdstad van Tsjetsjenië. De prachtige synagoge met zijn koepelvormige toren werd gebouwd in 1900 maar werd in 1937 omgeturnd tot een muziekschool. In de jaren ’90 werd de synagoge compleet verwoest tijdens de Russisch-Tsjetsjeense burgeroorlog  [beeldbron: National Library of Israel]

De geschiedenis van de Joden in Grozny, de hoofdstad van de Tsjetsjeense Republiek in Rusland, is er één van vallen en opstaan. Grozny, gelegen aan de Rostov-Baku-spoorweg, is sinds 1893 een olieproducerend centrum.

Tot 1917 lag de stad buiten de Pale of Settlement, maar er bestond een gemeenschap van zogeheten Berg-Joden die in 1866 928 personen telde die 197 huizen bewoonden. De Pale of Settlement was het verplichte woongebied voor Joden in het Russische Rijk onder de Tsaren en dat woongebied bestond in het westelijk deel van Rusland van 1791 tot 1917.

In 1897…

View original post 627 woorden meer