Laatste Joden van Buchara vrezen dat hun gemeenschap zal verdwijnen [deel 2] Onder Sovjet-Rusland

Vlaamse Vrienden van Israël

Plaatje hierboven: New York, mei 2020. Buchariaanse Joden van de vereniging Bukharian Jewish Union (BJU) [beeldbron: Bukharian Community]

Onder de Russen veroverde het tsaristische Rusland Turkistan in 1868, maar Buchara bleef nog 50 jaar onder de Turkse emir. Uiteindelijk kwamen Buchara, Samarkand en verschillende joodse steden onder de regio Turkistan en werden geannexeerd door het Russische rijk.

Aanvankelijk zochten de Russen de loyaliteit van de Boekharan-joden, omdat ze de joden zagen als hun enige vriend onder de nieuw veroverde bevolkingsgroepen. Deze vriendschap was te danken aan jarenlange nauwe handelsbetrekkingen tussen Joodse en Russische kooplieden.

Rusland beperkte de Joodse autonomie niet en hielp de Bukharianen om een ​​machtige handelsklasse te worden met Centraal-Azië en het Russische rijk. Tegelijkertijd bleef de emir van Buchara de joodse bevolking onderwerpen en beschuldigde ze hen van de val van de khanaat tot de tsaar.

Vervolging en geldafpersing leidden tot een uittocht van Joden…

View original post 1.135 woorden meer