Sir Moses Montefiores riskeerde cholera, quarantaine voor 19de-eeuwse Joden in het Heilige Land

Vlaamse Vrienden van Israël

Terwijl de Spaanse grieppandemie van 1918 vaak wordt aangehaald tijdens de COVID-19-crisis, laten we aan het begin van de 19e eeuw verder teruggaan in de tijd naar het Heilige Land. Daar vinden we cholera-epidemieën – en de reizen van Sir Moses en Lady Judith Montefiore, de filantropische reuzen van de Victoriaanse wereld.

Mozes en Judith ondergingen lange, zware reizen over land en over zee vanuit Engeland, en reisden verschillende keren om financiële, sociale en politieke hulp te bieden aan degenen die in het Heilige Land woonden. Terwijl vandaag een retourvlucht van Londen naar Ben Gurion Airport een halve dag duurt, duurde de reis van Montefiores in 1827 10 maanden.

Slechts een week van die reis werd doorgebracht in het Heilige Land, op hun uiteindelijke bestemming Jeruzalem. De Montefiores werden tijdens hun verschillende reizen naar het Heilige Land met verschillende existentiële bedreigingen geconfronteerd, waaronder bloeddorstige Griekse piraten in de Middellandse Zee…

View original post 658 woorden meer