Eerste Vlaming die in de gevangenis stierf voor de Vlaamse Zaak was de Joodse Marten Rudelsheim

Vlaamse Vrienden van Israël

Op zaterdag 11 juli 2020 viert de Vlaamse Gemeenschap van België zijn nationale feestdag. Op die dag wordt sinds 1973 herinnerd aan de slag in 11 juli 1302, waarbij milities van de Vlaamse steden en gemeenten een leger van Franse ridders te paard versloegen, aan de Groeningekouter bij Kortrijk.

Zionistische flaminganten
Minder bekend is het verhaal de Joodse Vlaamsgezinde activist Marten Rudelsheim (1873 – 1920), die op 10 september 1920 overleed door gebrekkige medische verzorging in het bijzijn van enkele familieleden en activistische medegevangenen in Belgisch gevangenschap. Hij werd begraven op het Schoonselhof, de stedelijke begraafplaats van de stad Antwerpen (plaatje onderaan).

Marten Rudelsheim (Amsterdam, 25 april 1873 – Antwerpen, 10 september 1920) was een flamingant van Joods-Nederlandse afkomst.

Samen met voorname Joodse flaminganten zoals bv. Louis Franck, Hendrik Van Praag, Saul ‘Paul’ De Groot, Maurice ‘Moïsje’ Friedman, Nico Gunzburg, Salomon Kok

View original post 858 woorden meer