Atlit Yam: Wie heeft het 9.000 jaar oude Israëlische Stonehenge gebouwd?

Vlaamse Vrienden van Israël

Er is echt geen limiet aan het aantal archeologische wonderen in Israël, vrijwel overal waar je kijkt, is er iets moois te ontdekken. Maar, verborgen onder het water, is er ook een hele wereld, die door de natuur is ingehaald en stilletjes naast de waarneembare landlocaties bestaat, die ons het verhaal van het prehistorische Israël wil vertellen.

Onzichtbaar door de stijgende zeespiegel, zijn de oevers van Israël bezaaid met ondergedompelde structuren en verzonken nederzettingen die in de loop van duizenden jaren onder water zijn verloren. Onder de golven ontdek je een domein waar planten en dieren werden gedomesticeerd en de verschuiving van jacht- en verzameleconomie naar landbouw werd gemaakt.

Atlit Yam
Langs de kust van Haifa liggen de overblijfselen van een neolithisch vissersdorp dat 9.000 jaar geleden verdronk door het stijgende waterpeil. Tegenwoordig ligt de uitzonderlijk goed bewaarde site van 40.000 m² ongeveer 200-400 m uit de kust aan de…

View original post 876 woorden meer