Het verhaal van Yahya Qassim, advocaat van de Joodse gemeenschap van Irak ca. 1945-1958

Vlaamse Vrienden van Israël

Plaatje hierboven: Het vergeten graf van de Joodse profeet Ezechiël, een symbool van het oude Joodse erfgoed van Irak. De tombe is gehuld in een doek met een Arabisch opschrift dat luidt ‘Vrede zij met Ezechiël’ [beeldbron: Middle East Eye]

Het verhaal dat ik op het punt sta te vertellen, is dat van mijn overleden vader, Yahya Qassim, de eigenaar en redacteur van Al-Sha’b – een krant die werd gepubliceerd van 1945 tot 1958, toen Irak onder het bewind van de Hasjemitische monarchie stond.

Het verhaal is gericht op de verdediging van het Iraakse Jodendom door Qassim in de enorme beproeving waarmee de Iraakse Joodse gemeenschap werd geconfronteerd vlak voor en na de oprichting van de staat Israël in 1948. Dit verhaal zou vrijwel zeker zijn vergeten als het niet was verteld door professor Orit Bashkin in haar boek New Babylonians: A History of Jews in Modern Iraq.

View original post 1.390 woorden meer