Chassidim en de Pestepidemie van 1786 in Tiberias: ‘We hebben het hier al eerder meegemaakt’

Een Ander Israëlisch Geluid

Plaatje hierboven: Mozaïekvloer in de synagoge van Hammat, Tiberias uit de 4de eeuw na Chr. [beeldbron: Israel Nature and Parks]

Israëliërs, samen met de rest van de wereld, vestigen zich in een nieuwe realiteit die met het uur verandert als gevolg van de wereldwijde uitbraak van Corona Virus Disease 2019 (COVID-19).

Dit kleine strookje land langs de Middellandse Zee heeft al veel epidemieën meegemaakt ondermeer chassidische Joden en de plaag van 1786 in Tiberias, Israël. “We hebben het hier eerder meegemaakt,” vertellen de Joden. Tegen de maand Iyar was deze de pest weer verdwenen, maar de mensen bleven tot na Shavuot opgesloten.

In het jaar 1777 maakte een groep Chassidische Joden de reis naar het Land van Israël. Het konvooi stond onder leiding van twee chassidische geleerden, Rabbi Menachem Mendel van Vitebsk (1730-1788) en Rabbi Avraham van Kalisk (1741-1810).

De groep bestond uit 300 mensen – een aanzienlijke…

View original post 1.430 woorden meer