Hanna Senesh; velen verlieten Europa tijdens WOII, maar sommigen keerden terug om anderen te redden

Vlaamse Vrienden van Israël

We herinneren ons de ongelooflijke moed en moed van Hannah Szenes (aka Senesh), een Hongaars-Joodse dichteres en partizane. Haar missie: stiekem met de parachute springen in nazi-Europa om Hongaarse joden te redden voordat de nazi’s ze naar gaskamers in Auschwitz-Birkenau konden sturen.

Op 14 maart 1944 werd de 22-jarige Hannah Senesh en een kleine groep Joodse parachutisten die vrijwilligerswerk deden met de Britse strijdkrachten gedropt boven Joegoslavië, waar ze zich verenigden met lokale partijdige verzetskrachten. In juni 1944 stak Hannah onbevreesd de grens over naar het door de nazi’s bezette Hongarije.

Hannah werd gearresteerd, gevangengezet en onder onmenselijke omstandigheden gemarteld door de nazi’s. Tijdens haar gevangenschap heeft Hannah haar zaak nooit verraden en bleef zich vasthouden aan haar overtuigingen en loyaliteit aan haar natie.

Ze werd geëxecuteerd in november 1944. Vandaag en elke dag herinneren we ons de ongelooflijke moed en moed van Hannah Senesh. Moge haar herinnering een zegen zijn.

Hannah…

View original post 1.132 woorden meer