Hoe de Duits-Joodse zakenman Leonhard Tietz Antwerpen 120 jaar geleden weer op de kaart zette

Vlaamse Vrienden van Israël

Plaatje hierboven: De Joodse zakeman Alfred Leonhard Tietz en zijn warenhuisketen Kaufhauskette Tietz zoals de Grand Magasins Leonhard Tietz, hier op de Meir 82 te Antwerpen, tegenwoordig Galeria Inno [beeldbron: Bild]

Op het einde van de 19de eeuw tot aan het begin van de 20ste eeuw aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog bestond er in Antwerpen een bloeiende Duitse kolonie van rijke Duitse handelaars en ondernemers. Antwerpen was immers met zijn haven en centrale ligging de ideale haven voor ondernemende Duitsers.

Een eerst golf van Duitse families kwam al in de Napoleontische tijd (rond 1800), toen de haven open ging. Hoewel na de scheiding van Nederland/Belgie in 1830 de situatie verslechterde, kon Antwerpen de vaart der volkeren bijhouden. De opening van de ijzeren Rijn (1843 – directe verbinding met Keulen en het Ruhrgebied) en de definitieve afkoop van de Scheldetol (1863) gaven nieuwe impulsen.

Het echtpaar…

View original post 1.171 woorden meer