Beïnvloedde farao Echnaton, de eerste monotheïst ter wereld, het Judaïsme? Vraag het aan Mozes

Vlaamse Vrienden van Israël

Plaatje hierboven: De Egyptische Farao Echnaton en zijn vrouw Nefertiti en hun kinderen (1352 tot 1336 voor Christus), leerden hun onderdanen dat ze slechts één God mochten aanbidden: de zonnegod Aton [beeldbron: Rational Faiths]

De eeuwenoude traditionele aanbidding van het Egyptische pantheon werd geconfronteerd door de Egyptische farao Echnaton (of Akhenaten) tijdens zijn regering in het midden van de 14de eeuw voor Christus, aan het einde van de 18de Dynastie. Die periode wordt ook gekenmerkt door de Exodus van de Joden uit Egypte onder leiding van Mozes.

Mozes, de Egyptenaar
Hoe dan ook, farao Echnaton is zonder twijfel de meest mysterieuze en meest interessante van alle oude Egyptische farao’s. Hij creëerde een revolutie in religie, filosofie en kunst, die resulteerde in de introductie van de eerste monotheïstische vorm van aanbidding die in de geschiedenis bekend is.

Tijdens zijn bewind kon farao Echnaton het complexe pantheon van de oude…

View original post 1.112 woorden meer