Joods Amsterdam : Gevangenis Weteringschans

In 1850 werd de gevangenis aan het Kleine Gartmanplantsoen (Weteringschans) gebouwd. Bij het uitbreken van de oorlog was deze gevangenis al te klein en kreeg Amsterdam een tweede gevangenis, aan de Amstelveenseweg. Gedurende de 2e wereldoorlog werden de gevangenis aan de Weteringschans door de bezetter gebruikt, net zoals het gebouw wat na de Februaristaking ook als gevangenis gebruikt werd, het Lloyd Hotel.

In deze gevangenis werden talloze gevangen opgesloten door de SD. Dit waren bijvoorbeeld onderduikers en verzetslieden. De gevangenis werd niet alleen gebruikt voor het opsluiten, maar ook voor de verhoren. Vaak was de gevangenis een tussenstation en werd men later naar het Oranjehotel (strafgevangenis in Scheveningen) of de kampen (Amersfoort, Vught of Westerbork) gebracht of men werd gefusilleerd in de duinen bij Overveen.
Een van de personen die hier voor het fusilleren zat opgesloten was Willem Arondeus, een van de verzetshelden die de aanslag op het bevolkingsregister pleegde….

Lees het volledige bericht : Joodsamsterdam

image

Gerelateerd :

De Ondergrondse vond in duinen bij Overveen een massagraf van 104 gefusilleerde verzetslieden.

Oorlog in de duinen. De Kennemerduinen in oorlogstijd.

Stichting Nationale Herdenking Te Bloemendaal

HOME