Joods Amsterdam : Antisemitisme – de doodsklok

Het boek “De Bezette Stad” van Bianca Stigter (Amsterdam 2005) geeft regelmatig vreemde beelden van de stad. Zoals ook hier. De redactie van “De Doodsklok, volksblad bij de opruiming van het Jodendom” was gevestigd op de Utrechtsestraat 16 te midden van een grote hoeveelheid Joodse winkeliers en bewoners.

Het eerste nummer van De Doodsklok, dat door Presser beschreven wordt als een fel antisemitisch orgaan, zag het licht op 10 augustus 1940. Het verscheen elke 2 weken in een oplage van 2000 stuks. Het 2e nummer, van 24 augustus 1940, is al op een groter formaat gedrukt en heeft als jaartal het 1e Luidjaar.
Vanaf nummer 5 bemoeide justitie zich met het blad. Dat nummer werd vertraagd bij de publicatie, zoals in nummer 6 te lezen is. Het was bijzonder dat de bezetter dit blad verbood. Op 1 november 1940 laat de Duitse ambtenaar Hushahn de redactie weten “nunmehr bis auf weiteres verboten”. Of het anti-Joodse karakter lost in translation verkeerd geïnterpreteerd werd of dat de bezetter deze opruiende vlugschriften niet op dat moment, zo vroeg in de oorlog, kon gebruiken, laat zich raden. Presser meldt dat het waarschijnlijk was dat de ondertitel verkeerd geïnterpreteerd werd (pag 105). Enkele leden van de redactie van dit blaadje waren Joseph van Poppel en Jan de Haas…..

Lees het volledige bericht : Joodsamsterdam

image

HOME