Joodsamsterdam : De Joodse Raad ( tijdens de Duitse bezetting 1940-1945 )

Een van de maatregelen die de bezetter in een aantal landen die bezet waren doorvoerde was de oprichting van een Joodse Raad. Deze structuur is vaak te zien. In kampen zoals Westerbork had een deel van de gevangenen ook een speciale positie en moest zorgen voor het aantal gevraagde mensen bij een selectie, in de vernietigingskampen werd ook gebruik gemaakt van een deel van de gevangenen.
Hoe werkt dat?
De mensen die deze positie kregen – zeker binnen Amsterdam – waren al notabelen. Ze hadden een groot persoonlijk belang om dit werk te doen – zijzelf en hun familie werd van transport (voorlopig) uitgesloten, maar meer dan dat werd hen de indruk gegeven dat ze invloed hadden op het proces en konden zorgen voor minder gefortuneerden. Ook de keus wie er gedeporteerd werd (of vaak juist wie niet) kon door de Joodse Raad worden beïnvloed. Het werd dus zoeken naar een lichtpunt in een pikzwarte omgeving. De leden van de Joodse Raad werd gevormd door mensen waar voor de oorlog al naar werd opgekeken en ze voelden het als hun plicht om de Joodse gemeenschap zo goed mogelijk te dienen – tegen beter weten in.
Wanneer het ontstaan van de Joodse Raad in Nederland wordt bezien wordt dit idee duidelijker….

Lees het volledige bericht : JOODSAMSTERDAM

Creative Commons-Licentie

Gerelateerd :

Joodse Raad voor Amsterdam – Wikipedia

Genadebrood van de nazi’s – Historisch Nieuwsblad

Joodse Raad – De Dokwerker

De langste nacht voor de Joodse Raad

HOME