JOODSAMSTERDAM : Het verloren transport…

Het verloren transport is de benaming geworden van de tocht van drie treinen, waarmee de nazi’s in concentratiekamp Bergen-Belsen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, onder druk van de naderende geallieerde troepen, de evacuatie van gevangen probeerden te bewerkstelligen. Tussen 6 en 11 april 1945 werden 6800 ‘Austauschjuden‘ geselecteerd en op transport gesteld. Volgens de nazitop zouden de treinen naar Theresienstadt gaan. In de laatste van de drie treinen zaten 2500 gevangen, eenderde van hen was Nederlander. Deze laatste trein is het langst onderweg geweest, ruim tien dagen, en strandde uiteindelijk bij Tröbitz, een mijnwerkersplaatsje met zo’n 700 inwoners, bij kilometerpaal 106,7…..

Lees het volledige bericht :  JOODSAMSTERDAM

Gerelateerd :

Verlorener Zug

Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie

HOME