JOODSAMSTERDAM : De 21 onderduikers van de Amstelbrouwerij – het verhaal over Nel en Anton Stoke

Onderduikers zaten op onverwachte plaatsen. Een van die onverwachte plaatsen was de conciërgewoning van de Amstelbrouwerij. Deze brouwerij, Beiersch-Bierbrouwerij De Amstel,  stond aan de Mauritskade 20 en op deze locatie werd in 1871 voor het eerst bier gebrouwen. Nadat Heineken in 1968 Amstel overnam is in 1988 de brouweij gesloten en later gesloopt, op het hoofdkantoor uit 1930 na. De conciërgewoning werd in de oorlog bewoond door Antonius Henricus Stoke (Amsterdam, 8 december 1901 – Amsterdam, 7 november 1969) en zijn vrouw Petronella Maria Schuurman (Amsterdam, 5 januari 1898). Anton en Nel zagen het opnemen van onderduikers als hun godsdienstige plicht. Dit was heel risicovol en vol gevaar………..

Lees verder: JOODSAMSTERDAM

Gerelateerd : De rol van de politie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Amstelbrouwerij

Amstel (bier) – Wikipedia

HOME