Ouderkerk aan de Amstel : Sefardische begraafplaats..

De plaats Ouderkerk aan de Amstel is in Joods Nederland vooral bekend van de bijzondere en monumentale Sefardische begraafplaats, een begraafplaats die nog steeds in gebruik is. Er liggen hier ongeveer 28.000 mensen begraven. De formele erkenning voor deze begraafplaats kwam in 1614, waarmee deze begraafplaats nu al meer dan 400 jaar oud is……

-> Lees verder

Praalgraven
Op Joodse begraafplaatsen horen geen praalgraven te staan. In de dood is iedereen gelijk. Maar op Ouderkerk zijn wel rijk versierde graven te vinden. Deze zijn monumentaal en vaak van marmer en worden overigens ’s winters afgedekt om vorstschade te voorkomen. Een verklaring voor deze graven wordt gezocht in de Sefardische Joden die naar Nederland kwamen en in Spanje en Portugal christelijk gedoopt waren. Zij moesten de joodse gebruiken weer leren en namen de christelijke gebruiken mee, waaronder de praalgraven. Zo kreeg opperrabbijn Isaac Uziël (1) een sarcofaag met een gebeeldhouwd kleed van rood marmer, wat toen al 1000 gulden kostte en betaald werd uit de armenkas.

Vanuit  : BET HAIM

Bron : JOODSAMSTERDAM

image

 

(1) : Rabbijn Isaac Uziël schrijft: “Momenteel wonen de mensen vreedzaam in Amsterdam. Ieder kan zijn eigen geloof belijden, maar mag niet openlijk laten zien dat hij een ander geloof heeft dan de (christelijke) inwoners van de stad.”

Vanuit : http://selano.emunah.nl/waarovermennietspreekt/g-j-belgie-nederland.html

HOME